POTATGE DE VIGILIA. LA TRADICIÓ JUNT A LA GASTRONOMIA


Segur que alguna vegada heu escoltat a la vostra mare o a la iaia que ens deia que els divendres de Quaresma no es podia menjar carn. La Quaresma soposa els 40 dies que hi ha entre Carnestoltes i Setmana Santa. Som un país de tradicions que influeixen directament en els nostres costums i aquestes estan directament relacionades amb la gastronomia.

Com vos estava diguent, en època de Quaresma la tradició religiosa dictava la “vigília” o prohibició de menjar carn, que s’estenia a tots els divendres de l’any. Podem estar d´acord o no amb aquestes tradicions, peró lo que no podem negar és que gràcies a aquestes han sorgit receptes impressionants, combinant ingredients diferents a la carn.

Una de les receptes amb llegums més típiques d’aquests dies és aquest potatge de cigrons, que s’acompanya dels espinacs o bledes (verdura en temporada) i el abadejo. 
INGREDIENTS (per a 2 persones)


200 g de cigrons secs

100 g de fesols blanquets

150 g de bledes o espinaques aprox.

1 llom de bacallà dessalat

1 tomata de pera

1 creïlla mitjana

2 ous durs

1 all

1 grapat d’ametles torraes amb pell

1 cdta de pimentó dolç

1 cda de bicarbonato

Oli

Sal

ELABORACIÓ

En primer lloc hem de posar a remulla els cigrons la nit anterior amb aigua i una cullerada de bicarbonat o sal. Els fesols també els posarem a remulla però tan sols amb l’aigua. L’endemà els traurem de l’aigua. També hem de coure un parell d’ous durant 5-6 minuts.
Agafem l’olla a pressió i posem en primer lloc els fessols amb aigua. Anem calfant l’aigua i voreu que els fessols deixen un poquet d’espumeta.  A continuació posem els cigrons, les bledes i una creïlla tallada en xicotets trossos. La creïlla ens ajudarà a espessar el guisao. Mentre l’aigua es va calfant anem preparant el sofregit.

Per al sofregit rallem la tomata i la sofregim. Mentrestant piquem un all amb les ametles i les afegim al sofregit. Finalment posem una culleradeta de pimentó dolç en el sofregit i retirem de seguida. El aboquem a l’olla.
Cobrim d’aigua els ingredients un parell de dits per sobre d’ells. Rectifiquem de sal i tanquem l’olla. Deixem que xule durant 30 minuts. Una vegada l’olla ja s’haja refredat l´obrim, tallem els ous en làmines i ho afegim. Fem el mateix amb el abadejo. 

El resultat és impressionant i el sabor que deixa el abadejo es molt agradable al paladar.

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *